Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Friday Movie Pop corn !!!!!

                                                          Καραμελωμένα Pop corn





θα χρειαστούμε:
Pop Corn
ζάχαρη
βανίλια
αλάτι
βούτυρο φρέσκο(όχι μαργαρίνη)
σόδα μαγειρική

Φτιάχνουμε ποπ κορν με το συνηθισμένο μας τρόπο- μηχανή ή κατσαρόλα. προφανώς δεν αλατίζουμε, τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανάβουμε το φούρνο και προθερμαίνουμε στους 180.
Σε μια κατσαρόλα που χωρά όλα μας τα ποπ κορν(ισως σε αυτή που τα φτιάξαμε) ρίχνουμε ζάχαρη και νερο-ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. το πόση ζάχαρη θέλουμε το υπολογίζουμε με το μάτι, δε μέτρησα ποτέ αναλογία. νερο και παραπάνω να μας πέσει δεν έγινε τίποτα, απλα θα περιμένουμε λίγο περισσότερο.
ανάβουμε την εστία σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση η ζάχαρη με το νερό, οπότε και ρίχνουμε μέσα vanilla extract*(1-2 κουταλιές του γλυκού), μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Κάποια στιγμή θα δούμε οτι η ζάχαρη έχει αρχίσει να σκουραίνει. Σβήνουμε τη φωτιά όταν το χρώμα γίνει λίγο(ελάχιστα) πιο σκούρο απο χρυσό. μη το καθυστερήσετε γιατί η διαδικασία συνεχίζει για λίγο αφου κλείσουμε το μάτι.

Εδώ θέλουμε ταχύτητα και γιατι όχι μια μικρή βοήθεια.
Αποσύρουμε απο τη φωτιά, περιμένουμε μισο λεπτο και ρίχνουμε μέσα μισό κουταλάκι σόδα και λίγο βούτυρο(όχι πολύ- 1-2 κουταλάκια για μια μέτρια ποσότητα είναι καλά).
ΠΡΟΣΟΧΗ, θα αφρίσει. την ώρα που η καραμέλα μας τρελαίνεται και αφρίζει απο το κακό της, πετάμε μέσα τα ποπ κορν, και ανακατεύουμε καλά ωστε να πάει παντού.

Αν δεν εχει κρυώσει η καραμέλα με τα ποπ κορν τα απλώνουμε σε ενα ταψάκι και τα πετάμε στο φούρνο που προθερμάναμε. Αν δούμε οτι ειναι πολύ άκαμπτα, αφήνουμε λιγο πανω απο δυνατή φωτιά ωστε να μαλακώσουν.

Μετά απο κανα μισάωρο στο φούρνο(και παραπάνω αν δε βαριέστε) είναι έτοιμα. Θα είναι τραγανά 1-2 αφου τα βγάλετε, ίσως έχουν εμφανιστεί και μερικοί κρύσταλοι ζάχαρης.

P.S.
Όταν φτιάχνουμε καραμέλα:
-δεν αφήνουμε παιδάκια σκυλάκια γατάκια κλπ να πλησιάσουν την κατσαρόλα. η καραμέλα έχει πολύ ψηλή θερμοκρασία και μπορει να προκαλέσει εγκαυμα(ασε που πάει το γλυκό αν πέσει η κατσαρόλα κάτω)

-για τον ίδιο λόγο είμαστε προσεκτικοί και δεν ακουμπάμε την καραμέλα κατευθείαν με το που βγει απο το κατσαρόλι. η θερμοκρασία της πέφτει σχετικά γρήγορα όμως, οπότε μετα απο ενα δυο λεπτά μάλλον δε θα πάθουμε τίποτα

-η ζάχαρη κέγαιται πολύ πιο γρήγορα απόσο νομίζεις! καθόμαστε πάνω απο το κεφάλι της όσο περιμένουμε.

Πως καθαρίζουμε: αφήνουμε τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή με την καραμέλα μέσα σε νερό, και θα λιώσει σιγα σιγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου